PROGRAMMA NOVEMBER/DECEMBER 2017

Tour de France zoals in De Helaasheid der Dingen ….maar dan met wijn

 

Na de spannende eerste rit die ons van de Rhône naar de Languedoc bracht, brengt de volgende rit ons naar de witte wijnen van de Loire en de Elzas.

De Elzas is een geologisch lappendeken van kleine terroirs, waaronder 51 Grand Cru terroirs. Daar waar de Franse wijnwetgeving steunt op herkomst en de druif ondergeschikt is aan terroir, waardoor de druif meestal niet wordt vermeld op het etiket, maakt de Elzas een uitzondering door de druif wèl te vermelden op het etiket. Jean M...ichel Deiss roeit tegen die stroom in en wil dat ook in de Elzas het terroir primeert en dus weigert hij steevast voor zijn terroirwijnen de druif te vermelden op het etiket. Hij gaat zelfs verder in zijn redenering en promoot de "complantation", verschillende druivenrassen door mekaar geplant en samen gevinifieerd. De Engelgarten is daar een schoolvoorbeeld van : Riesling, Muscat, Pinot Gris en zelfs Pinot Noir samen gevinifieerd tot een origineel, volrijp, mineralig kunstwerk.
Félix Meyer is een rijzende ster aan het Elzas firmament en leerling van Leonard Humbrecht. Hij maakt klare, heldere, zuivere wijnen die ook en vooral betaalbaar zijn. Zijn Pinot Blanc is een pareltje in zijn genre : droog en toch zacht. De Pinot Gris wordt deels gewonnen van de jonge wijnstokken van de Grand Cru Kaefferkopf en deels van diverse graniet en kalkbodems.

De Loire is ongeveer 1.000 km lang en over een goeie 500 km daarvan wordt wijn gemaakt. Geen wonder dus dat je over die 500 km een enorme verscheidenheid aan terroirs en mesoklimaten, en dus ook aan druivenrassen tegenkomt. De meest aromatische druif van de Loire is ontegensprekelijk de Sauvignon Blanc, vooral wanneer afkomstig van "Les Terres Blanches", een bijzonder kalkrijke terroir. In de handen van grootmeester Henri Bourgeois levert dat evenwicht, frisheid en fruit. De meest mineralige is dan weer de Chenin die zowel droog als zoet kan worden gevinifieerd. De droge versie is Le Haut Lieu van Huet, de licht zoete versie van Le Rocher des Violettes. De reeks zou niet volledig zijn zonder een mineralige Muscadet, kwestie van de oesters op te vrolijken; niet de zure, schrale, ongenietbare banale Muscadet, maar een "vin de pierre" die Muscadet op een hoger niveau tilt.

Te proeven vrijdag 17/11 vanaf 18u, zaterdag 18/11 van 14 u tot 18u.

Riesling 2012, Marcel Deiss, 6€/glas
Engelgarten 2011, Marcel Deiss, 8€/glas
Pinot Blanc Vieilles Vignes 2015, Meyer Fonné, 4€/glas
Pinot Gris 2014, Meyer Fonné, 5€/glas
Les Pierres Blanches 2014, Muscadet Sèvre & Maine sur Lie, Luneau Papin, 5€/glas
Sancerre Les Baronnes 2015, Henri Bourgeois, 5€/glas
Vouvray Sec Le Haut Lieu 2016, Huet, 6€/glas
Montlouis Les Borderies 2014, Le Rocher des Violettes, 5€/glas

Een kleine proefportie van alle 8 wijnen kost 12€

 

 

Vorige proeverij

De wereld is een dorp geworden als het over wijn gaat : alle landen en streken liggen binnen handbereik van de nieuwsgierige wijndrinker. Maar soms loont het de moeite even terug te keren naar de basics en de klassiekers te (her)ontdekken, want ook daar heeft de wijnwereld niet stil gestaan.

Met het oog op de eindejaarsfeesten bieden wij u tijdens de maanden november/december 2017 een reeks Franse klassiekers van elke belangrijke wijnstreek met de signatuur van top-wijnmakers. De prijzen variëren van 3€/glas voor een frisse, subtiele Languedoc tot 10€/glas voor een biodynamische Blanc de Noirs Champagne van Eric Rodez.

Ons moto : eerst proeven, dan kopen.

Alle wijnen kunnen worden aangekocht per fles en meegenomen aan meeneemprijs

Breng uw eindejaarsmenu mee en wij zoeken de perfecte wijn binnen uw budget.

 

 

3-4-10-11 November 2017 – Rhône-Languedoc

 

Dat de vallei van de Rhône meer te bieden heeft dan een BBQ-wijntje is op zich niks nieuws. De schitterende terroirs van de Noordelijke Rhône leveren Syrah's van een onvergelijkbaar niveau, terwijl in de Zuidelijke Rhône een nieuwe generatie jonge wijnbouwers magische blends van verschillende druivenrassen maakt.

Daar waar de Languedoc tot de jaren '70 de grootste leverancier was van banale bulkwijnen, is de regio momenteel de playground van enkele kwaliteitsbewuste wijnmakers met eerbied voor terroir, natuur en traditie. De enorme verscheidenheid aan terroirs biedt er voor elk wat wils : eenvoudige, smakelijke wijnen en complexe gestructureerde nectars.

 

Te proeven :

 

Wit

Principauté d'Orange 2015, Clos Saint Antonin (90/100 Parker)

Saint Joseph Blanc Mairlant 2015, F Villard

Picpoul de Pinet 2015, Languedoc, Domaine Creyssels

Llum 2015, Roussillon, Domaine Roc des Anges (92/100 Parker)

 

Rood

Narassa 2015, Côtes Catalanes, Dom. Lafage (93/100 Parker)

La Grange de Lascaux 2015, Languedoc, Dom. Lascaux

Cairanne 2012, Domaine Roche (92/100 Parker)

Crozes Hermitage 2015, Dom. Combier

 

17-18 November 2017 – Loire-Elzas

24-25 November – 1-2 December 2017 – Bordeaux-Bourgogne

8-9-15-16 December 2017 – Schuimwijnen-Zoete wijnen