Mâcon Vergisson Les Rochers 2018, Domaine Guerrin

 

De grote Crus van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune zijn onbetaalbaar geworden. Enkel in de zuidelijke Bourgogne (Côte Chalonnaise, Mâconnais) vinden we nog lekkere, betaalbare wijnen.

De reputatie van de Mâconnais is ontegensprekelijk te danken aan Pouilly Fuissé. Enkele minder bekende crus leveren echter wijnen die gerust kunnen wedijveren met Pouilly : Saint Véran, Viré-Clessé, Pouilly Vinzelles, Pouilly Loché en Mâcon.
Domaine Guerrin maakt schitterende Pouilly's en Saint Vérans die perceel per perceel worden gevinifieerd. Tussen de twee beroemde rotsen (Solutré en Vergisson) bezit Guerrin enkele percelen in de AOP Mâcon Vergisson. Les Rochers is grotendeels afkomstg van het terroir “Sur La Roche”, een stenige, vrijwel pure kalkgrond. Het resultaat is een evenwichtige, frisse, mineralige wijn, zuiver en rechtlijnig.

Te proeven aan 5€/glas

 

Teres Primitivo 2017, Fatalone, IGP Puglia (Zuid Italië)

De Primitivo druif (Zinfandel in Californië) gedijt goed in het warme Puglia, zo goed zelfs dat er soms reeds half augustus moet worden geplukt. Het warme klimaat zorgt dan meestal voor zwoele, gestoofde, alcoholrijke fruitbommen, behalve wanneer je een wijngaard hebt op bijna 400 m hoogte zoals Fatalone in de AOP Gioia del Colle. De terroir is één grote kalkrots die met grote machines moest worden verbrijzeld om er wij...nstokken te kunnen planten. De hoogte en de kalk zorgen voor een aparte Puglia-stijl, met frisheid en finesse. Het eigenaardige van de Primitivo is de tweede druivenoogst. Immers, na de vroegtijdige eerste oogst maakt de plant een tweede reeks kleine trosjes met kleine druifjes aan, “racemi” genaamd. De meeste producenten laten die kleine druifjes hangen, Fatalone daarentegen plukt ze wèl en maakt er wijn van. Door de laattijdige groei van die druifjes (ze moeten uiterlijk geplukt zijn met “San Martino”, Sint Maarten op 11 november) worden ze amper zijp, wat rersulteert in een licht gekleurde, alcolhol-arme, frisse rode wijn, perfect drinkbaar met veel gerechten en zelfs als aperitief. Biologische wijn.
Te proeven in de bar à 5€/glas.

 

DOMAINE LAFAGE, ROUSSILLON

Gratis proeverij van de wijnen van het domein zaterdag 6 april van 14u tot 18u