Botonero 2013, IGT Terrazze Retiche di Sondrio (Valtellina, Lombardije), Mamete Prevostini
100% Nebbiolo

Het leven kan hard zijn, zo ook Nebbiolo, de edele druif van Noord Italië. Behalve kleurpigmenten heeft Nebbiolo van alles veel : tannines, zuren en alcohol. In het koele Piemonte heeft de druif het soms moeilijk om optimaal te rijpen, wat veelal resulteert in harde wijnen die veel tijd nodig hebben om de tannines te verzachten op gevaar af dat het fruit voordien verdwijnt en er een schrale, uitgedroogde wijn achterblijft. Maar ook in Lombardije, dicht bij de grens met Zwitserland, wordt de druif gekweekt (lokaal Chiavennasca genoemd) in Valtellina, provincie Sondrio, een bergdal dat nog noordelijker en hoger ligt dan Piemonte. De streek geniet echter van een warm microklimaat. Ze ligt in een west-oost corridor waar een warme wind door blaast en de Nebbiolo groeit er op zuidelijke hellingen die veel zon vangen. Het resultaat is aromatische rijkdom, fluwelige diepte en een lange, intense afdronk. De Botonero Van Mamete Prevostini is een "puur plezier" wijn, ongekunsteld en fris.
Meneemprijs 12€/fles, te proeven aan 5€/glas

 

Malepère 2015, Domaine Girard
De AOP Malepère, voorheen Côtes de Malepère VDQS, dateert slechts van 2007. Malepère is de meest westelijke AOP van de Languedoc. De terroir ondervindt zowel mediterrane als atlantische invloeden. Vandaar dat het druivenbestand zeer divers is en zowel druiven van de "warme" als van de "koude" zones omvat : Cabernet, Merlot, Grenache, Cinsault, ... Er zijn 4 verschillende terroirs in de AOP Malepère : Dominicain, Razès, Carcassonne en Belle Aude.
De Malepère van Domaine Girard ligt in de koele terroir du Razès en is opgebouwd uit 50% Merlot en 50% Cabernet Franc. Geen houtlagering, opvoeding op betonnen cuves. Het resultaat is een loepzuivere, sappige wijn met veel fruit en een soepele afdronk, puur plezier.
te proeven aan 4€/glas